banner

Mijn fibromyalgieverhaalDr. Bauer

Toen ik de diagnose net had gekregen verwachtte ik dat het allemaal wel mee zou vallen en dat ik met wat rust vanzelf wel weer 'terug zou veren'. Net zoals de twee voorgaande jaren.
Helaas was het dit keer niet het geval.
Na drie maanden was er nog steeds geen vooruitgang, integendeel. Ondanks alle rust was het alleen maar erger geworden.

Ik was 43 en ik kon haast niks meer. Ik kon niets optillen dat meer woog dan een glas water en ik kon nauwelijks nog lopen.
Ik kon dus ook niet meer autorijden, niet meer werken, ik kon in huis haast niks meer. Er kon nog nauwelijks bezoek bij ons over de vloer komen, dat was te vermoeiend.
Onze zoon kon geen vriendjes mee naar huis nemen. Op slechte dagen kon ik niet eens een gesprek voeren of televisie kijken.

Ik kon nog net m'n eigen brood klaarmaken en mezelf aankleden en douchen.
Afgezien daarvan kwam ik meestal niet verder dan de bank of m'n bed.

Niet alleen voor mijzelf was dat uiteraard erg ingrijpend, maar ook voor ons gezin.

Gelukkig vond ik toen hoopgevend nieuws op internet.
Tijdens het googelen stuitte ik op een stuk over ene dr. Bauer.

In het begin was ik sceptisch. Zou deze man echt in staat zijn om de oorzaak van fibromyalgie te bestrijden?
Ik had al zoveel gelezen over allerlei therapieŽn die niet werkten.
Ik besloot alles te lezen wat ik over dr. Bauer kon vinden, zowel de negatieve verhalen als de positieve.


Negatief

De slechte commentaren zijn beperkt. Ik heb scepsis gevonden vanuit de medische wereld. Erg duidelijk zijn hun bezwaren niet. Het gaat niet veel verder dan suggereren dat de methode of dr. Bauer zelf niet betrouwbaar zouden zijn.

De medische wereld is sowieso sceptisch over acupunctuur en over het bestaan van meridianen. En dr. Bauer gebruikt acupunctuurbeginselen voor zijn diagnose. Daarnaast staat de Nederlandse medische wereld niet bekend om haar openheid voor nieuwe methodes en ideeŽn.

Dr. Bauer doet zijn operaties al meer dan twintig jaar en heeft inmiddels duizenden mensen geopereerd.
Indien hij inderdaad een kwakzalver zou zijn, zoals sommigen je willen doen geloven, dan zouden er inmiddels ex-patiŽnten te vinden moeten zijn die tegen hem waarschuwen op internet.
Dus ik ben op zoek gegaan naar dergelijke verhalen.
En die heb ik niet gevonden.


Positief

Wat ik daarentegen wel heb gevonden, zijn (getuigenissen van) patiŽnten of ex-patiŽnten die juist heel erg positief zijn over dr. Bauer en voor wie zijn operaties een enorm verschil hebben gemaakt voor de kwaliteit van hun leven.

Ik heb vervolgens contact opgenomen met ex-patiŽnten en me verder verdiept in de methode van dr. Bauer.
Uiteindelijk heb ik besloten om naar dr. Bauer te gaan vanwege de volgende redenen:

1
ik vind het principe en het mechanisme van de operaties logisch;

2
de theorie van dr. Bauer sluit precies aan bij het brede scala van fibromyalgieklachten waar ik last van heb;

3
ik vond het onwaarschijnlijk dat dr. Bauer een oplichter is en dat alle verhalen deel uitmaken van ťťn grote samenzwering met als doel om geld te verdienen. Daarnaast heb ik geen negatieve verhalen gevonden van ex-patiŽnten;

4
ik heb geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden dat de theorie niet zou kloppen, noch enig zinnig argument tegen zijn theorie;

5
na het lezen van zijn boek en andere documentatie en na het bekijken van het filmmateriaal op Youtube heb ik het idee dat dr. Bauer een serieuze arts is.


Beperkt risico

Bij het nemen van de beslissing om naar Zwitserland te gaan was het voor mijn man belangrijk dat wij het risico van de operatie als beperkt beschouwden. Natuurlijk is er altijd een risico.
Maar het gaat om een relatief korte operatie onder lokale narcose, die inmiddels een routine-operatie is voor de betreffende chirurg.

En er was veel winst te behalen voor ons!
Ik kon bijna niks afgezien van liggen.
Daarom waren we bereid het beperkte risico te lopen.


Over dr. Bauer

Dr. Bauer is een Duitse chirurg die tijdens operaties ontdekte dat sommige mensen eiwitaanslag rond bepaalde zenuwen hebben.
Hij vroeg toestemming aan zijn patiŽnten om dit tijdens operaties weg te halen en ontdekte dat hierdoor fibromyalgiesymptomen verdwijnen.

Later combineert hij deze ervaring met acupunctuurbeginselen en zo ontwikkelt hij een eigen methode om fibromyalgiepatiŽnten middels operaties te behandelen.

In 1990 is dr. Bauer begonnen met deze speciale operaties. Inmiddels zijn al meer dan 5000 patiŽnten geopereerd.

[lees verder: de operaties]